Jeżeli szukasz naturalnego barwnika do jajek, którego użycie nie wymaga wielu przygotowań, to jest to instrukcja dla Ciebie! Barwnik bez chemicznych dodatków, łatwy w wykonaniu i dający ciekawy efekt na skorupce jajka.
Naturalny ekologiczny barwnik do jajek
Zamiast kupować chemiczne barwniki do jajek wystarczy wykorzystać naturalne właściwości barwierskie roślin. Są rośliny i owoce, które po odpowiednim przygotowaniu nadają się do barwienia. Jedną z nich jest cebula! Zwykła biała cebula. A dokładnie jej suche warstwy zewnętrzne. Wystarczy, że zbierzesz trochę tych odstających łupin, a one już załatwią resztę i zafarbują jajka ;)
Łupiny cebuli nie zawierają dodatków chemicznych, które mogłyby przedostawać się do jajka w trakcie farbowania. Dlatego jest to dobra ekologiczna alternatywa dla sklepowych barwników.
Przygotowania do farbowania możesz zacząć już wcześniej i zbierać suche łupiny przy okazji używania cebuli w kuchni. Nic im się nie stanie jeśli będą leżały nawet kilka miesięcy czekając na moment farbowania. Dlatego warto odkładać je po prostu przy okazji gotowania.
Jeśli nie masz już czasu lub nie chcesz zbierać łupin przez długi czas, wystarczy, że zajdziesz na bazarek lub do sklepu i weźmiesz suche łupiny, które odpadły od cebul.
Składniki – naturalny ekologiczny barwnik do jajek
Potrzebujesz
garnek
łyżka
łupiny cebuli
woda
jajka
ocet (niekoniecznie)
olej (niekoniecznie)
Sposób wykonania barwnika
Do garnka włóż łupiny cebuli (te suche warstwy). W zależności od tego jak dużo jaj chcesz farbować oraz od tego jak mocny chcesz mieć kolor dodaj więcej lub mniej łupin. Przykładowo ja do 1,5 litrowego garnka włożyłam luźno ułożone łupiny do pełna. Zalej wodą pamiętając żeby zostawić miejsce na jajka ;)
Gotuj. Co jakiś czas łyżką dociskaj łupiny żeby wszystkie były zanurzone w wodzie.
Kiedy barwnik „nabiera mocy” przygotuj jajka. Wyczyść je wilgotną ściereczką. Pamiętaj by jajka były w temperaturze pokojowej. Im bardziej będą schłodzone tym więcej z nich popęka przy gotowaniu. A tego przecież nie chcesz…
Skoro jajka są już czyste, a wywar nabrał brązowo-brunatnego koloru ostrożnie włóż je do garnka. Użyj łyżki i umieść jajka między łupinami cebuli. Podczas gotowania możesz dodać octu, który jest naturalnym utrwalaczem koloru. Ja jednak nie zauważyłam różnicy między jajkami gotowanymi z octem i bez. Jeśli zdecydujesz się na ocet, dodaj nie więcej niż 2 łyżki na garnek. Ocet niszczy wapń w skorupce jajka i jeśli z nim przesadzisz, to wyjmiesz miękkie, jakby „gumowe” jajo.
Jajka gotuj na twardo, więc około 10 minut. Im dłużej będą w wywarze, tym intensywniejszy kolor przybiorą.
Poniżej na zdjęciu możesz zobaczyć jaki kolor mają kraszanki kolejno po 10 (cztery jajka od lewej w wytłoczce na górze), 15, 20 i 30 minutach w barwniku z łupin cebuli. Jajka z górnej wytłaczanki farbowałam bez octu, te z dolnej z 2 łyżkami octu. Ale tych z octu nie pilnowałam tak dokładnie z czasem barwienia ;)
Co jak się już zabarwią?
Brawo! Udało Ci się zrobić swój naturalny ekologiczny barwnik do jajek
Ostrożnie wyjmij jajka i osusz. Staraj się nie skrobać po nich łyżką przy wyjmowaniu, bo może to zostawić rysy. Jeśli chcesz by Twoje kraszanki błyszczały możesz wetrzeć w skorupki trochę oleju.
Jajka farbowane na jeden kolor nazywają się – kraszanki. Możesz ozdobić je przez wydrapanie wzorów na skorupce za pomocą igły lub nożyka. Takie jajka, to drapanki.
Swoje jajka możesz umieścić w zabawnym koguciku. Sprawdź jak zrobić ozdobnego kogucika na jajka.
Możesz także podejrzeć jak takie jajka można dodatkowo ozdobić. Zainspiruj się zdjęciami z warsztatów dekorowania jajek na Wielkanoc.
Udanego farbowania!
Alicja
MAMYWENE